Mi se pare ca lipsesc ceva piese in industria de securitate privata in Romania; de exemplu nu vad nicaieri (poate nu sunt eu atent) detalii despre categorile de agent de securitate. Daca exista, scuze anticipat.
Ma refer la categoriile de servicii, respectiv de agenti: insotitorii de valori (cash & valuables transit), separat de paznici obiective(si aici sunt de doua categorii: interior si exterior), separat de agenti de paza in cluburi si la accesul in acestea (doormen), separat de agenti de protectie executiva (close protection), si lista poate continua.
E clar ca exista diferente considerabile intre aceste tipuri de servicii / agenti; pe cale de consecinta, este vital ca pregatirea acestora trebuie sa fie diferita. Nu stiu daca in Romania aceste categorii exista; daca nu, inseamna ca profesia este una care nu are cum sa se dezvolte dinamic si sanatos. Inseamna ca exista o singura oala cu ghiveci si invitam o tara sa manance dn aceasta unica oala.
Incet incet, SIA (http://www.sia.homeoffice.gov.uk/Pages/training.aspx) se extinde in toata Comunitatea Europeana. Principiile enuntate de SIA sunt complexe si parca vad ca industria de securitate privata in Romania va fi “ultragiata si socata” cand aceste principii vor fi implementate in Romania. Sunt convins ca exista stiinta despre SIA in Romania, nu ar putea fi altfel, avem oameni bine pregatiti. Dar e profesia pregatita de schimbare? Nu stiu.
SIA este mult mai usor de implementat in, sa zicem, Marea Britanie; sistemul si piata fac mult mai usoara adaptarea. Dar in tari ca Romania, unde industria de securitate a fost si este organizata pe principii mai putin clare, fara parghii care sa genereze schimbare continua, o tara in care a fi paznic lun lan de porumb este totuna cu agent de securitate pe santier sau in club, totuna cu agent de protectie executiva, totuna cu agent de paza in interiorul unei companii sau in exteriorul unei fabrici, fara un cod de conduita si etica elaborat de autoritatea profesionala (si fara implicarea statului) si urmarit a fi implementat in mod unitar…va fi greu.
Avem oameni buni in domeniu; bineinteles, avem si oameni mai putin potriviti pentru aceasta profesie. Aproape nicaieri in lume, profesia de agent de securitate nu este una din care sa iasa la pensie toti cei ce o aleg. Este vazuta ca o meserie tranzitara, spre un alt domeniu sau o solutie temporara de acoperire a unei perioade mai dificile. Acest principiu ar trebui inteles si a fi foarte potrivit ca industria sa isi ia masuri pentru a fi mai elastica si mai atenta pe termen lung. Si asta e doar una din numeroasele chestiuni ce ar trebui discutate la nivel national pentru a genera dinamica profesionala.
Bineinteles ca sunt probleme cu pregatirea oamenilor ( si asta e una din rezultantele problemei de mai sus!), cu plata lor, cu tarifele, cu clientii, cu Dumnezeu mai stie ce. E adevarat insa ca fata de colegii din Vest, suntem la nivelul scolii primare. La capitolul material uman, recuperam relativ repede, insa cautam sa inventam de la 0 principiile unei industrii, in felul unic al acestei parti de lume: sarind peste etape vitale, cum ar fi multe din cele descrise si reglementate de SIA. Si avem un fel de struto-camila, care e utila doar pentru un scop: sa aiba lumea la ce se minuna.